Hamileliğinizin her geçen gün heyecanlanarak ilerlediğiniz 33 haftalık hamileliğe ayak bastınız. Bebeğinizin sizinle bağ kurması ve size tepki vermesi ham anneyi hem de babayı heyecanlandırıyor. hatta kardeşi varsa onlarda kardeşinin tepkilerine ortak oluyor. "Aaa, tekme attı" diyerek heyecanlanıyor. Şimdi 33 haftalık hamilelikte neler olduğunu konuşalım.
31 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?
Haftanın başında tam olarak 7 ay 21 günlük hamilesiniz. Yedi buçuk aylık da diyebiliriz.
Bebeğin Gelişimi
Bebeğin boyu yaklaşık 43-44 santim, ağırlığı yaklaşık 1900-2000 gramdır. Bir ananas kadardır diyebiliriz.
Bebeğiniz amniyon sıvısını yutuyor. Nefes alıp vermeye ve solunum hareketlerine devam ediyor. Ancak oksijeni plasentadan almaya devam ediyor. Kollarını, bacaklarını, vücudunu ve başını hareket ettirmeye devam ediyor. Yüzü ultrasonda çok net görülebilir. Boyu uzadığı ve kilo aldığı için yerinin daralmış durumda. Bebeğiniz, duyularını da daha aktif kullanmaya başlar. Çene ve emme kasları iyice gelişmiştir.
Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?
Hamilelikte 33. hafta yalancı kasılmalar (yalancı doğum ağrısı da denir) hissedebilirsiniz. Yalancı kasılmalarınız sizi rahatsız etmeye başlarsa ayaklarınızı havaya kaldırıp dinlenin veya pozisyon değiştirip yürüyün. Biraz su içebilirsiniz. Bu yalancı kasılmalar "Braxton Hicks kasılmaları" yaşamanız gayet normal. Bu kasılmalar bedeni gerçek doğum kasılmalarına hazırlıyor. Haftalarca sürecek de olsa, doğumunuzun kendiliğinden başlayacak olması için bir işaret olabilir aslında. Doğumun kendiliğinden başlaması önemlidir. Doğal, kendiliğinden salgılanan bu hormonlardan oksitosin önemli bir hormondur. Doğumu başlatan hormondur. Aynı zamanda aşk hormonudur. Endorfin hormonu ise doğumda ağrıyı daha az hissetmenizi sağlayacaktır. Prolaktin hormonu ise doğumdan hemen sonra süt salımını sağlar. Sonuç olarak yalancı kasılmalar sizi gerçek doğuma hazırlayan bir araçtır diyebiliriz.
33 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler
Bebeğin hareketlerinin takibi, gelişim takibi, pozisyonu, amnion sıvısının miktarı gibi değerlendirmeleri ultrason ile yapılır. Doktorunuz bu haftadan sonra bebeğin hareketleri, gelişimi, pozisyonu, plasentanın durumu gibi pek çok kriteri yakından takip etmek için sizi daha sık kontrole çağıracaktır.
Anneye Tavsiyeler
Hamilelikte 33. hafta anne adayının biraz daha ağırlaştığı dönemdir. Bu nedenle ani hareketlerden kaçınılması ve yorulmaktan uzak durulması gerekir. Bu demek değildir ki hareketsiz kalınmalıdır. Elbette hareket edip egzersizlere devam edilmelidir.
Bebeğiniz iç organlarınıza özellikle midenize baskı yaptığından dolayı mide bulantısı yaşamanız normaldir. Bazı anne adayları mide bulantısının yanında mide yanması ve reflü gibi şikayetler de yaşayabilir. Bunun için üç temel öğün yerine gün içinde küçük ama daha sık öğünler tüketebilirsiniz. Baş edemediğiniz durumlarda hekime başvurunuz.
Erken doğum ihtimalini gösteren işaretlere özellikle dikkat etmelisiniz. 33 haftalık gebelikte erken doğum belirtileri takip edilmelidir. Bunlar adet dönemi ağrısına benzeyen kasık ağrısı, sırt bölgesinde baskı ve ağrı, jelatin şeklinde kahverengi akıntı, suyun gelmesi ve kanamadır gibi belirtilerdir. Özellikle 33 haftalık gebelikte kasık ağrısı düzenli ve sık aralıklarla olursa, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
GÜNÜN SÖZÜ
"Bebeğim sağlıkla büyüyor. Her şey olması gerektiği gibi. Hamileliğim yolunda gidiyor."
(NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.)
Bakınız: 34 Haftalık Gebelik
Comments