top of page

HAFTA HAFTA HAMİLELİK 38 HAFTALIK GEBELİK

Yazarın fotoğrafı: KahramANNEKahramANNE

Güncelleme tarihi: 11 May 2022

Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra günler, haftalar hatta aylar geçti. Bebeğiniz gelişimini tamamladı. Her an doğum gerçekleşebilir. Siz anneler de babalar da hatta tüm aile heyecan içinde. bu haftada doğum belirtilerine karşı uyanık olma zamanıdır. Bedeninizde farklı bir şeyler hissettiğinizde mutlaka sağlık çalışanlarına danışın. Enerjinin fazla olduğu bu haftada kendinizi tamamen ev işlerine adamayın. Dinlenin. Çünkü bu enerjiye doğum anında ihtiyacınız olacak. Bakalı doğuma az bir zaman kalan 38 haftalık gebelikte sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?



38 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Gebelik serüveninizde tam 8 ay 26 günü geride bıraktınız.


Bebeğin Gelişimi

Bebeğin boyu yaklaşık 49-50 santim, ağırlığı yaklaşık 3000 gramdır. Orta boy bir karpuz kadardır da diyebiliriz. Bebeğinizin organları ve sistemleri olgunlaşmış olup dışarıdaki hayata hazırdır. Anne karnında kaldığı her gün yine de kilo almaya devam etse de kilo alımı yavaşlamıştır. 38 haftalık bebek tam tamına olgunlaşmıştır, ama yine de beyin hücreleri artmaya devam etmektedir. Bu sebeple anne karnında hala kalması avantajlı olabilir. Bağırsaklarda siyah ve koyu yeşil renkli ilk dışkı görülür. Bu dışkıya"mekonyum" denir. Doğumdan sonraki ilk gün çıkarılacak olan mekonyum, sonraki günlerde düzenli çalışacak olan sindirim sisteminin ilk çalışmasıdır da diyebiliriz. Karanlıktan aydınlık yere doğru hareket edildiğinde kafasını çevirir. Işığa tepki verir. Ses dalgalarını ayırt edebilir, hisseder, duyar. Doğumdan önceki haftalarda bebek hareketlerinde bir miktar azalma olması normaldir. 38 haftada bebek hareketleri de daha azalmış gibi hissedilebilir. Bebeğin kalbi dakikada 120-160 arası atım yapıyor.


Annede Görülen Değişiklikler Nelerdir?

38 haftalık gebelikte bel ağrısı ile bacaklarda varis sorunu olabilir. Ağrıların sebebi büyüyen rahim ve göbek bölgesinin yaptığı ağırlık ve duruş bozukluğudur. Büyüyen rahmin göğüs kafesi altına baskı yapması nedeniyle nefes darlığı yaşanabilir. kasık ağrısı da sık görülen şikayetler arasındadır. Bunun nedeni, vücudun bağ dokularının doğuma hazırlık için gevşemeye başlamasıdır. Özellikle leğen kemiği ve kasık bölgesinde yumuşayan bu kasların ağrımasına neden olur.


Bu haftalar doğuma hazırlık haftası olduğu için ara ara rahim kasılmaları yaşayacaksınız. Gerçek ve yalancı doğum kasılmaları arasındaki farkı iyi bilmek gerekiyor. Gerçek kasılmalar dinlenmekle geçmez ve zamanla şiddeti artar. Bu haftalarda sümüksü akıntı da kasılmalar ile birlikte görülebilir. Özellikle bu akıntı kahverengi veya kırmızı kan ile karışık olabilir. Rahim ağzı tıkacı olarak bilinen bu sümüksü akıntı "nişan gelmesi" olarak adlandırılır. Nişan gelmesinden itibaren rahim ağzı açılmaya başladığından, doğum süreci de resmen başlamış demektir.


37 Haftalık Hamilelikte Yapılan Testler

Gebeliğin özellikle son haftalarında, bebeğin sıkıntıda olduğundan şüphe duyulduğunda ve gün aşımında (günün geçmesi) NST (Non Stress Test) çekilir. Biyofizik profili NST’ye ek olarak yapılan ve bebeğin durumunu değerlendirmeyi sağlayan başka bir test uygulanır. Kontrol sırasında amniyotik sıvının miktarı, bebeğin doğum kanalındaki duruş pozisyonu ile soluk alıp verme hareketleri takip edilebilir.


Anneye Tavsiyeler

Sesleri algılayıp ayırt edebildiğinden onunla bol bol konuşup güzel sözler söyleyebilirsiniz. Dilerseniz dinlenme anlarında rahatlatıcı müzikler dinletebilirsiniz. Sizi duyacak ve tepki verecektir. Bebeğinizin hareketleri bu haftalarda azalmış olsa da saatte en az 4 kez hareket ettiği gözlemlenmelidir. Aksi durumda doktorunuz ile iletişime geçmekte fayda vardır. Düzensiz kasılmalar dediğimiz yalancı doğum ağrıları sizi rahatsız edebilir.Böyle durumda dinlenin ya da kasılmalara odaklanmamak için yürüyün. Buna ek olarak su içmek veya dikkati farklı bir yöne çekmeye çalışın. Son haftalarda bu kasılmalar daha yoğun olabilir ve anne adayını endişelendirebilir. Doğum çantanıza bir göz atabilirsiniz. Anne ve bebek kıyafetleri, bebek bezi, su, tahlil sonuçlarınızın bulunduğu dosyanız kısacası size gereken her şey çantada mı?


GÜNÜN SÖZÜ "Sağlıklı bir doğumu hak ediyorum. Anne olmayı hak ediyorum." (NOT: Yazılar bilgilendirme amaçlıdır, mutlaka sağlık çalışanına danışınız.) Bakınız: 39 Haftalık Gebelik


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2 Post
bottom of page