1.Nefes Egzersizleri doğumda sizi rahatlatır.
Hamilelik döneminde nefes egzersizlerini öğrenmeye ve kullanmaya başlayın. Doğumun başladığında gevşemeyi sağlar, ağrı hissini azaltır. Bebeğe daha fazla oksijen gitmesini sağlar. Nefes egzersizleri ile ilgili detaylar için nefes egzersizleri yazısında bulabilirsiniz. Bu egzersizler kasılmalar sırasında hissedilen ağrının nefesle geçirilmesidir. Her nefes alıp verme bir gevşeme olarak düşünülmelidir. Doğumda uygulanan nefes egzersizleri mümkün olduğunca doğal ritminde olmalıdır. Nefes egzersizine başlamadan önce bir objeye odaklanmak nefes alıp vermeye yoğunlaşmak uygulamanın başarısını arttırır. Bu obje bir tablo gibi odada bulunan herhangi bir eşya olabilir. Nefes egzersizlerinin detayları için tıklayınız.
2.Doğumda hayal kurma ve dikkati başka yöne çekme doğumda ağrıyı azaltır.
Odaklanma ve dikkat dağıtma ortamdan gelen bir uyaranla kişinin dikkatini ağrıdan uzaklaştırma esasına dayanır. Koridorda yürümek, gezinmek, müzik dinlemek, televizyon seyretmek, dua etmek dikkati başka yöne çeken davranışlardır.
Hayal kurma için sıklıkla iki yöntem kullanılır. Bunlardan birincisi dalga örneği. Doğum kasılmalarını dalga olarak hayal edin. "Şimdi bir dalga geliyor. Gittikçe yaklaşıyor, yaklaşıyor. Bu dalganın üzerine çıkıyorum. Her dalga beni bebeğime yaklaştırıyor. Bu dalganın geçmesine izin veriyorum. Nefes alıyorum, evet dalga benim üzerimde. Nefes al, ver. Ve dalga gidiyor. Dalga uzaklaşıyor. "
İkinci yöntem de açılan çiçek örneği. Çiçeği bebeğin yolu olan rahim ağzınız olarak düşünün. "Küçük pembe bir gül goncası içindekileri koruyacak kadar kapalı. Şimdi içindeki güzelliğin dışarı çıkma vakti geldi. Şimdi bu küçük gül goncası gibi açılıyorum. Yavaş yavaş, nazikçe. Dışarıdaki taç yapraklarım ayrılıyor, katlar açılıyor. Açılırken güzel ve saf kokusunu duyabiliyordum. Kendimi serbest bırakıyorum. Yapraklar açılıyor. İşte gerçek. Her geçen anda açılıyorum."
3.Dokunma ve Masaj
Yüzyıllardır birçok kültürde kullanılır. Masaj kas spazmını çözerek dokulara oksijen gitmesini sağlar. Bunu kapı kontrol teorisi ile sağlar. Örnek verecek olursak otobana açılan bağlantı yolunu düşünebiliriz. Hızlı giden araçlar gişe geçişini dolduracağından yavaş giden küçük araçlar geçiş olanağı bulamaz ve daha az sayıda otobanda seyreder. Ağrı hissi azalır. Birçok masaj teknikleri vardır. Sakral masaj, omuz masajı, sırt masajı gibi. Bunlar ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
4.Doğumda Sıcak ve Soğuk Uygulama
Doğumda sıcak uygulama kasılma sırasında kanlanmayı arttırarak dokulara oksijen gitmesi sağlar. Gebenin sırt, bel, kasık veya perine denilen kısımlara uygulanabilir. Bunun için sıcak su torbası, sıcak su şişesi, sıcak su dolu küvet, ıslak sıcak bezler kullanılabilir.
5. Doğumda Hareket Özgürlüğü ve Egzersiz
Karın, sırt, bacak ve pelvis taban kaslarını güçlendirmek için yapılan egzersizler hamileliğin 24. haftasından itibaren yapılmaya başlanmalıdır. Bunun için mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Doğum anında yapılan egzersizler annede gevşeme ve rahatlama sağlar. Yürümek, hareket etmek, pozisyon değiştirmek, çömelmek, diz çökmek, merdiven inip çıkmak, pilates topu ile sallanmak, sandalyeye tersten oturmak, esneme ve gerdirme hareketleri yapmak uygun olabilir.
6. Doğumda hidroterapi
Doğum ağrısı ile baş etmede sık tercih edilir. Özel doğum havuzu veya küvet kullanılır. Su sıcaklığı ortalama 35 derecedir. Annede önemli rahatlama ve gevşeme sağlanır.
7. Doğum ağrısı ile baş etmede kullanılan diğer yöntemler
Aromaterapi, hipnoz, akupunktur, akupressure, enerji psikolojisi tekniği (EFT) gibi farklı yöntemler kullanılarak doğumun daha rahat geçirilmesi sağlanabilir.
***
" Ortalama dokuz ay süren yolculuğun sonuna geldin. Bebeğin sana kavuşmak için sabırsızlanıyor. Bu kavuşmanın senin için de bebeğin için de bazı zorlukları olabilir. Korkabilirsin. Bütün korku, kaygı gibi ne hissettiğin negatif duygular gayet doğal. Onlar da senin bir parçan. Dikkat etmen gereken şey onlara teslim olmamak. Ve bedenine güvenmek. Doğum anında başarabileceğine ve bebeğine odaklan. Yüzyıllardır bütün kadınlar doğuruyor. Annen, onun da annesi gibi. Sen de doğuracaksın. Doğum anında gücünü bulacaksın. Yaradan'a, bedenine ve bebeğine güven. Kendine güven. Doğumu akışına bırak. Buna değecek. Başarabilirsin"
Comentarios